Wat is tyrosine? Voedingsmiddelen, supplementen en bijwerkingen (2024)

Wat is tyrosine? Voedingsmiddelen, supplementen en bijwerkingen (1)

Tyrosine is een van de twintig aminozuren die nodig zijn voor een goede gezondheid. Zonder dit zou het lichaam geen belangrijke chemicaliën kunnen produceren, die zaken als je humeur, eetlust en zelfs huidpigment zouden beïnvloeden.

L-tyrosine is een vorm van tyrosine, maar de twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Hoewel er supplementen zijn, halen de meeste mensen dit aminozuur gemakkelijk uit hun voeding. Hieronder komen we alles te weten over tyrosine, hoe het door het lichaam wordt aangemaakt en hoe supplementen verschillende gezondheidsproblemen kunnen beïnvloeden.

Waar wordt tyrosine voor gebruikt?

Aminozuren in ons lichaam komen in verschillende combinaties samen om verschillende lichaamscomponenten te vormen. Dat wil zeggen, deze moleculen worden gebruikt om huid, nagels, spieren en hersenen te vormen.

Tyrosine wordt beschouwd als een "niet-essentieel" aminozuur, wat betekent dat het lichaam zelf tyrosine aanmaakt, uit een ander aminozuur dat fenylalanine wordt genoemd. Fenylalanine wordt aangetroffen in de meeste eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, zuivelproducten of peulvruchten.

Dit aminozuur wordt door het lichaam gebruikt om dopamine, adrenaline en noradrenaline te produceren. Het zijn allemaal chemische boodschappers in de hersenen die helpen bij het regelen van zaken als el stemming, eetlust, alertheid en concentratie. Het helpt het lichaam ook om melanine te produceren in het pigment van haar en huid, evenals bepaalde enzymen en schildklierhormonen.

Voedingsmiddelen met tyrosine

Zoals we eerder zeiden, kan het lichaam voldoende tyrosine produceren, maar we kunnen het ook in veel voedingsmiddelen vinden. De beste tyrosinerijke voedingsmiddelen zijn:

  • avocado's
  • amandelen
  • bananen
  • Kaas en andere zuivelproducten
  • Vis
  • Habas
  • Rood vlees
  • Gevogelte
  • sesam- en pompoenpitten
  • sojaproducten

Aangezien het lichaam van de meeste mensen tyrosine kan aanmaken, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken over het binnenkrijgen van een bepaalde dagelijkse hoeveelheid uit voedsel. Maar als je het wilt opsplitsen, is de aanbevolen dagelijkse inname voor tyrosine en fenylalanine gecombineerd 11 mg per pond lichaamsgewicht, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Dus, bijvoorbeeld, een persoon van 68 pond zou streven naar een totaal van 1,65 gram per dag.

Als we alleen tyrosine consumeren en fenylalanine vermijden, zouden we moeten streven naar een volledige 11 mg tyrosine per kilo lichaamsgewicht. Misschien is het makkelijker om te denken in termen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit, omdat dit aminozuur in eiwitrijke voeding zit. De aanbevolen dagelijkse dosis eiwit is 0,8 gram per kilogram gewicht. Daarom zou dezelfde persoon van 68 pond ernaar moeten streven om ongeveer 55 gram eiwit per dag te consumeren.

Wat is tyrosine? Voedingsmiddelen, supplementen en bijwerkingen (2)

Waar worden tyrosinesupplementen voor gebruikt?

Over het algemeen is er weinig bewijs voor het gebruik van supplementen van dit aminozuur. Maar dat wil niet zeggen dat ze ongezond zijn of dat bedrijven ze niet verkopen om te helpen bij tal van gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst, slapeloosheid en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.

De wetenschap denkt dat ze kunnen helpen met geheugen en denken onder stress. Een aantal onderzoeken tonen aan dat tyrosinesupplementen kunnen helpen bij het geheugen en de cognitieve functie bij mensen die gestrest zijn, inclusief degenen die slaapgebrek hebben.

De onderzoeken zijn echter niet definitief en er is meer onderzoek nodig. Degenen die het effect van tyrosine-suppletie analyseren, beweren dat het voordelen kan hebben:

  • ADHD. Omdat tyrosine helpt bij het vormen van neurotransmitters in de hersenen die alertheid en concentratie beheersen, geloven sommige mensen in het nemen van supplementen voor ADHD. Hoewel sommige kleine onderzoeken niet aantonen dat het nuttig is, wordt een specifieke dosis tyrosine niet aanbevolen voor mensen met ADHD.
  • Depressie. Er is ook geen bewijs in onderzoeken die aantonen dat het kan helpen bij depressie, wat niet verwonderlijk is gezien de complexiteit van de aandoening. De biochemie van ons lichaam is ingewikkelder dan denken dat we gewoon iets kunnen eten om de situatie te verbeteren.
  • Insomnia. De auteurs van een studie (bijna tien jaar geleden gedaan) vonden enige verbetering in slapeloosheid bij 83 mensen die ontgift waren met een heroïneverslaving met een combinatiebehandeling die tyrosine omvatte. Maar dit is een oude studie in een zeer specifieke populatie, en het is moeilijk te zeggen welke rol tyrosine speelde vanwege de andere behandelingsfactoren. Daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen of tyrosine u helpt in slaap te vallen.
  • fenylketonurie. Mensen met een genetische aandoening die fenylketonurie wordt genoemd, kunnen fenylalanine niet metaboliseren, wat betekent dat ze het niet kunnen omzetten in tyrosine. Dit kan leiden tot een tyrosinetekort, dus tyrosinesupplementen kunnen een goede oplossing zijn. Studies hebben echter geen significant voordeel aangetoond.
  • Fysieke prestatie. Aminozuren in supplementen lijken geen rol te spelen bij het verbeteren van fysieke vermogens, waaronder bodybuilding. In feite hebben supplementen die worden gepromoot voor gewichtsverlies, bodybuilding of seksuele verbetering meer kans dan andere om besmettingsproblemen te krijgen. Dat wil zeggen, ze kunnen mogelijk giftige ingrediënten of stoffen bevatten. Bovendien is er geen bewijs dat tyrosine ons energie geeft.

Wat is tyrosine? Voedingsmiddelen, supplementen en bijwerkingen (3)

Bijwerkingen van tyrosinesupplementen

De wetenschap heeft supplementen voor volwassenen getest met doses tot ongeveer 150 mg/kg gedurende maximaal drie maanden. Ze zijn grotendeels veilig bevonden binnen dit tijdsbestek van 90 dagen, maar verder is hun veiligheid niet bewezen.

Supplementen zijn niet goed bestudeerd in Niños en er is geen aanbevolen dosis. Het wordt afgeraden om kinderen l-tyrosine of een ander supplement te geven zonder een arts te raadplegen. U moet ook met een arts praten als u dat bent zwanger of borstvoeding. Het is niet bekend of dit supplement veilig is tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.
Mensen met een hyperthyreoïdie ze zouden ze ook niet moeten nemen omdat ze de schildklierhormoonspiegels kunnen verhogen.

Tyrosine-supplementen kunnen enkele bijwerkingen hebben, de meest voorkomende zijn vermoeidheid, misselijkheid of maagklachten, brandend maagzuur, hoofdpijn en gewrichtspijn.


Wat is tyrosine? Voedingsmiddelen, supplementen en bijwerkingen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6226

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.